...
  • נובמבר 13, 2024 6:09 pm

אירוע מוחי קל בגיל מבוגר – למי זה יכול לקרות ולמה?

אלדד אטינגר

נכתב על ידי אלדד אטינגר

אוק 20, 2024

אירוע מוחי קל בגיל מבוגר – למי זה יכול לקרות ולמה?

שבץ מוחי, המכונה גם אירוע מוחי, מתרחש כאשר זרימת הדם למוח נפגעת, מה שמוביל לנזק לתאי המוח שיכול להיות זמני או קבוע. אירוע מוחי יכול להתרחש בכל גיל, אבל הסיכון עולה מאוד ככל שאנו מזדקנים. אירוע מוחי קל בגיל מבוגר הוא תופעה נפוצה, ועל אף שהיא חמורה פחות משבץ היא עדיין דורשת תשומת לב וטיפול מיידיים.

מידע חשוב על אירוע מוחי קל

באירוע מוחי קל (התקף איסכמי חולף או TIA) נוצרת הפרעה בזרימת הדם למוח, היוצרת ירידה באספקת החמצן. בפועל מה שקורה זה שאחד מכלי הדם הקטנטנים המספקים חמצן למוח נחסם, ואפילו החסימה של כלי הדם הכי קטן יכולה ליצור חוסר חמצן באזור במוח ובעקבות כך להוביל לאירוע מוחי קל. כשמדובר באירוע מוחי כזה התסמינים חולפים תוך כמה דקות עד שעות, אבל עדיין יש להתנהג כאילו מדובר בשבץ של ממש, לגשת מייד לקבלת טיפול רפואי ולהישמע להוראות הרופא.

התסמינים הנפוצים של אירוע מוחי קל מופיעים בעיקר בפנים, למשל צניחה של הפנים בצד אחד (כולל העפעפיים והפה) לצד חוסר תחושה, וקושי בדיבור עד כדי מצב של דיבור לא ברור. לרוב יש גם תחושת חולשה או חוסר תחושה בזרועות. עוד סימפטומים כלליים של האירוע המוחי הקל הם סחרחורת, קושי בבליעה, כאב ראש חזק או לא שגרתי, חוסר שיווי משקל, הפרעה בראייה בעין אחת או בשתיהן (ראייה כפולה, טשטוש או הגבלת שדה הראייה), או הפרעה בקואורדינציית ידעין. הסימפטומים משתנים בין כל מקרה בהתאם לאזור במוח שבו נוצרה החסימה באספקת החמצן.

אירוע מוחי קל יכול להיות לפעמים סימן אזהרה לכך ששבץ חמור יותר עתיד להגיע, בדרך כלל תוך חודש. לאחר שהאדם קיבל טיפול מיידי והאירוע המוחי חלף, חשוב להיות במעקב ולהיות ערניים לכל שינוי בהתנהגות או להופעה של תסמינים כלשהם.

מי נמצא בסיכון?

כל אדם עלול לחוות שבץ, אבל יש גורמים מסוימים המגדילים את הסיכון, בייחוד אצל מבוגרים:

  • הסיכון לשבץ מוכפל בכל עשור לאחר גיל 55

  • לחץ דם גבוה

  • סוכרת

  • כולסטרול גבוה

  • עישון

  • השמנת יתר

  • מחלות לב וכלי דם

  • היסטוריה משפחתית של שבץ

מה עושים במקרה של חשש לאירוע מוחי קל?

אם יש חשש שאדם חווה אירוע מוחי קל, יש לגשת מייד למיון או לכל מוקד רפואה אחר כדי לעבור אבחון ובדיקות. הבדיקה הנעשית היא בדיקה נירולוגית ובדיקת כושר תנועה של הגוף, לצד תשאול בקשר לסימפטומים שהאדם חווה. כיוון שבאירוע מוחי קל הסימפטומים עלולים לחלוף מהר, ייתכן שעד שתגיעו למיון כבר תרגישו טוב יותר וחלק מהתסמינים (או כולם) יעברו. האבחון יכול לכלול גם בדיקות דם ומדידת לחץ דם, בדיקת דופלר אולטרסאונד לעורק התרדמה בצוואר, בדיקת אק"ג או בדיקות דימות למוח כמו CT או MRI.

טיפול במצב

לאחר אבחון ובדיקה של מומחי רפואה תקבלו טיפול בהתאם למצב שלכם. הטיפול יכול לכלול תרופות כמו נוגדי קרישה, תרופות להורדת לחץ הדם או שומנים בדם, או הליכים כירורגיים כמו ניקוי הדפנות של עורק התרדמה או צנתור מוח . כמו כן, תקבלו טיפים והמלצות למניעה כמו בנייה של תפריט תזונה מאוזן, פעילות גופנית (ובעיקר אירובית) יום יומית והפסקת עישון. חשוב להישמע להנחיות כדי לטפל כמו שצריך במצב ולמנוע הישנות.

סיכום

חשוב להכיר את התסמינים לאירוע מוחי קל בגיל מבוגר כדי להגיב מייד ולקבל טיפול מתאים. ערנות ותגובה מהירה יכולים למנוע נזק בלתי הפיך ולהציל חיים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

קרדיט תמונה  canva

אלדד אטינגר

אלדד אטינגר

אלדר אטינגר - העורך הראשי של אתר אינטרנט לבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן