...
  • נובמבר 20, 2024 1:58 pm

הקפאת ביציות

אלדד אטינגר

נכתב על ידי אלדד אטינגר

יונ 16, 2023

הקפאת ביציות – הבנת התהליך, האינדיקציות והתוצאות

ההתקדמות בטיפולי פוריות חוללה מהפכה בתפיסת תכנון המשפחה. בין אלה, הקפאת ביציות, פתחו בפני נשים הזדמנויות רבות, המאפשרות להן לשמר את פוריותן לשימוש עתידי. מאמר זה מתעמק במצבים המחייבים הקפאת ביציות, בהליך עצמו ובתוצאות שניתן לצפות להן.הקפאת ביציות

אינדיקציות עבור הקפאת ביציות

הקפאת ביציות עשויה לבוא בחשבון על ידי נשים מסיבות שונות, בעיקר בריאותיות, חברתיות או הקשורות לקריירה.

  1. סיבות רפואיות: מצבים כמו סרטן יכולים לעיתים קרובות להצריך טיפולים אגרסיביים כמו כימותרפיה והקרנות, שעלולות להיות להם השפעות מזיקות על הפוריות. הקפאת ביציות מאפשרת לנשים לשמור על הפוטנציאל שלהן להריונות עתידיים לפני שיעברו טיפולים אלו. אינדיקציות רפואיות אחרות כוללות גיל המעבר מוקדם או מצבים גנטיים כמו תסמונת טרנר שעלולים להוביל לירידה ברזרבה השחלתית.
  2. סיבות חברתיות ואישיות: הגמישות לשלוט על ציר הזמן הרבייה שלהן הובילה נשים רבות לבחור בהקפאת ביציות מסיבות לא רפואיות. זה יכול להיות בגלל התמקדות בהתקדמות הקריירה, היעדר בן/בת זוג מתאים או נסיבות אישיות שאינן מועילות ללידת ילדים ברגע הנוכחי.
  3. שימור פוריות בהפריה חוץ גופית: הפריה חוץ גופית (IVF) דורשת לעיתים קרובות סנכרון של מחזורי הרבייה של האישה והגבר. במצבים בהם לא מתאפשר סנכרון או במקרים של הפריה כושלת, ניתן להקפיא את הביציות של האישה לשימוש עתידי.

הליך הקפאת ביציות

הקפאת ביציות היא הליך מורכב יחסית שניתן לחלק אותו לשלושה שלבים: גירוי שחלתי, החזרת ביציות והקפאה.

  1. גירוי שחלתי: זה כולל גירוי הורמונלי כדי לעודד את השחלות לייצר ביציות מרובות במחזור וסת בודד. בדרך כלל זה מחייב את האישה ליטול שני סוגים של תרופות הורמונליות במשך 10-12 ימים: הורמון מגרה זקיקים (FSH) להמרצת ייצור הביציות וגונדוטרופין כוריוני אנושי (hCG) להפעלת ביוץ.
  2. איסוף ביציות: זהו הליך כירורגי קל המבוצע תחת הרגעה. בעזרת הנחיית אולטרסאונד מחדירים מחט דרך הנרתיק לכל שחלה כדי לחלץ את הביציות הבשלות.
  3. הקפאה: לאחר ההחזרה, הביציות מוקפאות במהירות כדי לשמר את המבנה והכדאיות שלהן. תהליך זה, כולל קירור מהיר לטמפרטורה מתחת לאפס, והפיכת הביציות למצב דמוי זכוכית.

תוצאות ושיעורי הצלחה של הקפאת ביציות

התוצאות של הקפאת ביציות תלויות במידה רבה בגיל האישה בזמן ההקפאה, מספר הביציות שנשלפו ובבריאות הכללית ובאורח החיים של האישה.

  1. אחוזי הצלחה: הסיכוי להגיע ללידה חיה מביצית קפואה פוחת עם גיל האישה בזמן ההקפאה. ההערכה היא ששיעור הילודה החיות לביצית מופשרת הוא כ-4-14% עבור נשים המקפיאות את ביציותיהן בסוף שנות ה-20 עד אמצע שנות ה-30 לחייהן. זה יורד לסביבות 3-8% עבור ביצים שהוקפאו בסוף שנות ה-30 עד תחילת שנות ה-40. עם זאת, נתונים אלה יכולים להשתנות באופן משמעותי בהתאם לנסיבות הבריאותיות האישיות ולמומחיות של מרפאת הפוריות.
  2. בטיחות ובריאות הצאצאים: מחקר מקיף הראה שתהליך הקפאת הביציות וההפשרה אינו מגביר את הסיכון להפרעות כרומוזומליות או למומים מולדים. לילדים שנולדו מהליך זה יש תוצאות בריאותיות דומות לילדים שנולדו מהתעברות טבעית או הפריה חוץ גופית קונבנציונלית.
  3. תוצאות פסיכולוגיות: נשים רבות מדווחות על תחושת עוצמה ופחות חרדה לגבי הפוריות העתידית שלהן לאחר הקפאת ביציות. זה נכון במיוחד עבור נשים שבוחרות להקפיא את ביציותיהן מסיבות חברתיות או כדי לשמור על האופציות שלהן בעתיד.

סיכום

הקפאת ביציות חוללה מהפכה ברפואת הרבייה, והציעה אפשרות לשמר פוריות. ההליך, על אף שהוא מורכב, שוכלל מאוד במהלך השנים כדי להבטיח את בטיחותו ויעילותו. עם זאת, חשוב לזכור שהקפאת ביציות אינה מבטיחה הריון עתידי. הנסיבות של כל אישה הינן ייחודיות, וההחלטה על הקפאת ביציות צריכה להיעשות בהתייעצות עם הרופא המטפל, תוך התחשבות בכל היתרונות, הסיכונים והחלופות הפוטנציאליים.

אלדד אטינגר

אלדד אטינגר

אלדר אטינגר - העורך הראשי של אתר אינטרנט לבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן