...
  • דצמבר 9, 2024 6:36 pm

מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD)

אלדד אטינגר

נכתב על ידי אלדד אטינגר

ספט 1, 2023

מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD) – סקירה כללית

מחלת השתל נגד המאכסן הידוע באנגלית כGraft Versus Host Disease או GVHD –  היא סיבוך מורכב, שיכול להתרחש לאחר השתלת תאי גזע המטופואטיים (HSCT) או השתלת מח עצם.

הליך טיפולי המשמש לעתים קרובות לטיפול בסרטן דם ומח עצם מסוימים, בין היתר. כמו בכל הליך רפואי, הבנת התהליך הבסיסי והסיכונים הפוטנציאליים כמו GVHD היא קריטית הן לרופאים והן למטופלים. מאמר זה מספק חקירה מעמיקה של GVHD הגורמים שלו, ביטוייו והטיפולים הזמינים שלו.

GVHD
 

מהי מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD)

GVHD בבסיסו, נובע מקונפליקט אימונולוגי. במהלך HSCT המקבל (האדם שמקבל את ההשתלה) משיג תאי גזע מתורם. תאים אלו, כאשר הם מוזרמים למקבל, יכולים להתייחס לגופו של הנמען (המאכסן או המארח) כזר. בתגובה, התאים המושתלים ("השתל") עלולים לתקוף את האיברים והרקמות של המארח, מה שיוביל ל-GVHD.

ישנן שתי צורות עיקריות של  GVHD:

1) GVHD חריף: מתרחש ב-100 הימים הראשונים לאחר ההשתלה אך יכול להתבטא גם מאוחר יותר, במיוחד אם החולה מפסיק ליטול תרופות מדכאות חיסון. GVHD חריף משפיע בעיקר על העור, הכבד ומערכת העיכול.

2) GVHD כרוני: מתפתח לאחר 100 ימים לאחר ההשתלה ויכול להימשך שנים או אפילו להפוך למצב כרוני (לכל החיים). זה מתייצג כתסמינים מגוונים יותר, שעלולים להשפיע על כמעט כל איבר או רקמה, כולל העיניים, הפה, הריאות והמפרקים.

סיבות וגורמי סיכון לGVHD

הגורם העיקרי לGVHD הוא התגובה החיסונית של התאים התורמים נגד רקמות המארח. עם זאת, מספר גורמים משפיעים על הסבירות והחומרה של  GVHD.

התאמה בין תורם למקבל: התאמה גנטית טובה יותר בין התורם למקבל מפחיתה את הסיכון ל GVHD. אחים הם לרוב ההתאמה הטובה ביותר, אך תורמים לא קשורים יכולים להיות מתאימים גם אם הם תואמים באופן הדוק את מערכת האנטיגן לויקוציטים אנושיים (HLA) של הנמען.

– גיל: למקבלים מבוגרים יש סיכון גבוה יותר לפתח GVHD.

– סוג ההשתלה: השתלות המשתמשות בתאי גזע מדם נוטות יותר לגרום לGVHD מאשר אלה של מח עצם או דם טבורי.

– מין: חוסר התאמה, כגון מקבל זכר המקבל השתלה מתורמת אישה, יכול להגביר את הסיכון ל-GVHD עקב נוכחותם של אנטיגנים מינוריים להיסטו-תאימות.

– השתלות קודמות: היסטוריה של השתלות מגבירה את הסיכון לGVHD.

סימפטומים

GVHD חריף:

– עור: פריחה, גירוד, אדמומיות.

– כבד: צהבת, הפרעה בתפקוד הכבד.

– מערכת העיכול: שלשולים, בחילות, הקאות, כאבי בטן.

GVHD כרוני:

– עור: פריחות, הידוק או צלקות.

– פה: יובש, פצעים, רגישות.

– עיניים: יובש, גירוי, צריבה.

– ריאות: קוצר נשימה, צפצופים, שיעול כרוני.

– מפרקים: כאבים, נוקשות.

– מערכת העיכול: קושי בבליעה, התכווצויות, שלשולים.

מניעה וטיפול

– תרופות מדכאות חיסון: הנמענים מקבלים בדרך כלל תרופות כמו ציקלוספורין או טקרולימוס כדי לדכא את המערכת החיסונית, ולמזער את הסיכוי של השתל לתקוף את המארח.

– טיפולים ממוקדים: כמו ruxolitinib הראו הבטחה בטיפול בGVHD תרופות אלו מכוונות באופן ספציפי למסלולים המעורבים בתגובה החיסונית.

– סטרואידים: קורטיקוסטרואידים יכולים לדכא את המערכת החיסונית והם טיפולים סטנדרטיים לGVHD עם זאת, לשימוש ארוך טווח עלולות להיות תופעות לוואי.

– פוטופרזה חוץ גופית (ECP): בהליך זה מטופל הדם של המטופל מחוץ לגוף בתרופה שהופכת פעילה בחשיפה לאור אולטרה סגול. לאחר מכן הדם המטופל מוחזר למטופל. ECP יכול לווסת את מערכת החיסון מבלי לדכא אותה באופן נרחב.

– טיפול תומך: בהתאם לתסמיני GVHD הנמענים עשויים להזדקק לטיפולים נוספים כגון שיכוך כאבים, טיפול בעור לפריחה או טיפולים לתסמיני עיכול.

סיכום אודות GVHD

GVHD מהווה דאגה משמעותית עבור חולים העוברים השתלת מח עצם. עם זאת, עם הבנה ברורה של הסיבות, הביטויים והטיפולים שלה, רופאים יכולים להציע טיפול יעיל והתערבויות מצילות חיים.

ככל שהמחקר מתקדם, יש תקווה לטיפולים מעודנים עוד יותר שיכולים להפחית עוד יותר את השכיחות והחומרה של GVHD ולשפר את הבטיחות והיעילות של השתלת מח עצם עבור כל החולים.

אלדד אטינגר

אלדד אטינגר

אלדר אטינגר - העורך הראשי של אתר אינטרנט לבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן