...
  • דצמבר 8, 2024 10:20 pm

נפיחות בעפעף העליון

אלדד אטינגר

נכתב על ידי אלדד אטינגר

יונ 23, 2023

הבנה וניהול נפיחות של העפעף העליון

נפיחות בעפעף העליון, המכונה רפואית בצקת periorbital, היא מצב שכיח המלווה לרוב באי נוחות ולעיתים בחרדה. גורמים רבים יכולים לתרום למצב זה, ולמרות שייתכן ומדובר במצב לא מזיק, זה יכול להעיד מדי פעם על בעיה בריאותית רצינית יותר. מאמר זה ידון בנפיחות בעפעפיים ויעמיק בסיבות, תסמינים, אבחנה ואפשרויות טיפול.נפיחות בעפעף העליון

נפיחות בעפעף העליון – גורמים

לנפיחות בעפעפיים יש מספר עצום של סיבות אפשריות, החל מסיבות שפירות יחסית לחמורות יותר. כמה מהגורמים הנפוצים ביותר כוללים:

– אלרגיות: זהו אחד הגורמים השכיחים ביותר לנפיחות בעפעף העליון. אלרגנים כגון אבק, אבקה, קשקשים של חיות מחמד או מוצרי קוסמטיקה מסוימים יכולים לעורר תגובה אלרגית, מה שמוביל לדלקת ונפיחות של העפעפיים.

– זיהומים: גם זיהומים חיידקיים וגם ויראליים עלולים להוביל לנפיחות בעפעפיים. מצבים כמו דלקת הלחמית, סתימות או צלוליטיס עלולים לגרום לנפיחות ואי נוחות משמעותיים.

– פציעה או טראומה: פגיעה פיזית בעין או ברקמות הסובבות עלולה להוביל לתגובה דלקתית מיידית, וכתוצאה מכך לנפיחות.

– מאמץ בעיניים: שימוש יתר במסכים דיגיטליים, קריאה ללא תאורה מתאימה, או כל פעילות המאמצת את העיניים עלולים להוביל לנפיחות חולפת.

– מצבים רפואיים בסיסיים: מצבים מערכתיים מסוימים כגון מחלת עיניים בבלוטת התריס, הפרעות בכליות או בעיות קרדיווסקולריות עלולים להופיע עם עפעפיים נפוחים כתסמין.

 תסמינים של נפיחות בעפעף העליון

בעוד שהתסמין העיקרי של נפיחות בעפעף העליון הוא נפיחות או הגדלה של העפעף עצמו, סימנים נלווים אחרים יכולים להשתנות בהתאם לגורם הבסיסי. אלה עשויים לכלול:

– אדמומיות: העפעף הפגוע נראה לעתים קרובות אדום ומודלק.

– כאב או רגישות: הנפיחות עשויה להיות קשורה לכאב, במיוחד אם הסיבה היא זיהום או פציעה.

– גירוד: אם מדובר באלרגיה, עלולים לחוות גירוד עז סביב האזור הנפוח.

– עיניים דומעות או יבשות: בהתאם לסיבה, ייתכן שלאדם יהיו עיניים דומעות מדי או יבשות בצורה יוצאת דופן.

– ראייה לקויה: במקרים חמורים, הנפיחות עלולה לחסום את הראייה או לגרום לראייה מטושטשת.

 אבחון נפיחות בעפעף העליון

כדי לאבחן במדויק את הסיבה לנפיחות בעפעפיים, ספקי שירותי בריאות משתמשים לעתים קרובות בשילוב של היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית ובדיקות אבחון הכרחיות. בדרך כלל הם ישאלו על הופעתה, משך הזמן, התסמינים הקשורים וכל טריגר פוטנציאלי לנפיחות.

במהלך הבדיקה הגופנית, הרופא יבדוק את העפעף, ויחפש סימנים של זיהום, פציעה או תגובה אלרגית. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות. לדוגמה, אם יש חשד לאלרגיה, ניתן לבצע בדיקות אלרגיה. אם יש חשד למצב מערכתי בסיסי, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות דם, מחקרי הדמיה או הליכי אבחון אחרים.

 טיפולים עבור נפיחות בעפעף העליון

הטיפול בנפיחות בעפעפיים העליונים נועד בדרך כלל להקל על התסמינים תוך טיפול בגורם השורש.

– קומפרס קר: במקרים קלים של נפיחות, דחיסה קרה המונחת על האזור הנפוח יכולה לסייע בהפחתת הדלקת ולהקלה.מסיכת קומפרסים לעיניים

– תרופות ללא מרשם (OTC): תרופות ללא מרשם כמו אנטיהיסטמינים או תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) יכולות לסייע בשליטה בתסמינים של אלרגיות ודלקת, בהתאמה.

– תרופות מרשם: אם זיהום הוא הגורם, הרופא שלך עשוי לרשום אנטיביוטיקה או תרופות אנטי-ויראליות. עבור אלרגיות חמורות, ייתכן שיהיה צורך באנטי-היסטמינים או סטרואידים בעלי מרשם.

– שינויים באורח החיים: לאלו הסובלים מנפיחות בעפעפיים עקב מאמץ בעיניים, התאמת זמן מסך, שיפור התאורה ותרגול תרגילי עיניים יכולים לעזור בניהול התסמינים.

– הפניית מומחה: במקרים בהם הנפיחות נובעת מ-

מצב מערכתי בסיסי, ייתכן שיהיה צורך בהפניה למומחה רלוונטי לניהול מקיף של המצב.

חשוב לציין כי בעוד שרבות מאפשרויות הטיפול יכולות להינתן בבית, מומלץ תמיד להתייעץ עם ספק שירותי בריאות לאבחון נכון לפני התחלת טיפול כלשהו.

 מניעה

אמנם לא ניתן למנוע את כל הגורמים לנפיחות בעפעפיים העליונים, אבל כמה אסטרטגיות יכולות לעזור למזער את הסיכון. אלה כוללים שמירה על היגיינת עיניים טובה, הימנעות מאלרגנים ידועים, הגנה על העיניים מפני פציעה וניהול זמן מסך כדי למנוע מאמץ בעיניים.

 סיכום

נפיחות בעפעף העליון, למרות שבדרך כלל מצב שפיר ומגביל את עצמו, יכולה לפעמים להעיד על בעיה חמורה יותר. הבנת הסיבות, הסימפטומים והטיפולים האפשריים שלו יכולה לסייע בניהול מצב זה ביעילות. עם זאת, חיוני לפנות לייעוץ רפואי אם הנפיחות חמורה, מתמשכת, מלווה בכאב או שינויים בראייה, או אם יש חשש לגבי מצב רפואי בסיסי. העיניים שלך הן, פשוטו כמשמעו, החלונות לעולם – אכפתיות

אלדד אטינגר

אלדד אטינגר

אלדר אטינגר - העורך הראשי של אתר אינטרנט לבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן