• מאי 9, 2024 9:35 am

קטרקט אצל כלבים

אלדד אטינגר

נכתב על ידי אלדד אטינגר

יונ 7, 2023

קטרקט אצל כלבים וניתוח קטרקט לכלבים

קטרקט אצל כלבים מייצג מצב נפוץ שיכול להשפיע באופן רציני על איכות חייהם, ולעתים קרובות מוביל לעיוורון אם לא מטפלים בו כראוי. הבנת הסיבות, התסמינים, אפשרויות הטיפול, ובמיוחד את הספציפיות של ניתוח קטרקט, חיונית לבעלי כלבים כדי להבטיח את הטיפול הטוב ביותר עבור חיות המחמד שלהם.

 

מה זה קטרקט?

קטרקט מתייחס לעכירות או אטימות בעדשת העין השקופה בדרך כלל, המשפיעה על הראייה ובסופו של דבר גורמת לעיוורון. העדשה, הממוקמת מאחורי הקשתית והאישון, מתפקדת כמו עדשת מצלמה, וממקדת אור על הרשתית בחלק האחורי של העין. הרשתית שולחת את התמונה למוח דרך עצב הראייה. כאשר נוצר קטרקט, האור אינו יכול לחדור בצורה מספקת לרשתית, מה שמוביל לאובדן ראייה.

אצל כלבים, קטרקט מופיע לרוב כשינוי צבע כחלחל או לבנבן באישון. הגודל משתנה מאוד, מכתמים זעירים שכמעט ולא נראים לעין בלתי מזוינת ועד למבנים אטומים גדולים החוסמים את האור מלהגיע לרשתית.

גורמים לקטרקט אצל כלבים

קטרקט אצל כלבים יכול להיגרם מכמה גורמים. חלק מהנפוצים ביותר כוללים:

1. גיל: כלבים מבוגרים מפתחים לרוב קטרקט עקב תהליך ההזדקנות הטבעי, בדומה לבני אדם.

2. נטייה גנטית: גזעי כלבים מסוימים, כולל קוקר ספנייל, פודל, האסקי סיבירי ובוסטון טרייר, הם בעלי נטייה גנטית לקטרקט.

3. סוכרת: כלבים עם סוכרת נוטים מאוד לקטרקט. בכלבים סוכרתיים, רמות סוכר עודפות בדם עלולות להוביל לרמות סוכר גבוהות בנוזל העין ובעדשה, מה שמוביל להיווצרות קטרקט.

4. טראומה: פגיעה בעין עלולה לגרום גם לקטרקט.

5. חסרים תזונתיים או רעלים: אצל גורים, חסרים תזונתיים או חשיפה לרעלים בזמן הרחם עלולים לגרום לקטרקט.

תסמינים של קטרקט אצל כלבים

גילוי מוקדם של קטרקט יכול לשפר את התוצאה עבור כלבים. תסמינים של קטרקט כוללים:
– צבע מעונן, אפור כחלחל או לבן באישון
– סרבול או היסוס בעת תנועה, במיוחד בסביבות לא מוכרות
– התנגשות מוגזמת בחפצים או קושי באיתור צעצועים או קערות אוכל
– סימנים של גירוי בעיניים, כמו פזילה או שפשוף בעיניים

אבחון קטרקט אצל כלבים

אבחון קטרקט של כלבים כרוך בבדיקת עיניים מקיפה על ידי רופא עיניים וטרינרי, הכוללת ביומיקרוסקופיה של מנורת סדק ובדיקת עיניים עקיפה. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בבדיקת אולטרסאונד של העין, במיוחד אם הקטרקט צפוף מכדי לראות את המבנים שמאחוריו.

אפשרויות טיפול בקטרקט אצל כלבים

הטיפול בקטרקט של כלבים תלוי בחומרתו ובבריאותו הכללית של הכלב. במקרים מסוימים, טיפות עיניים נוגדות חמצון בניסוח מיוחד עשויות לסייע בהאטת התקדמות הקטרקט, אך הטיפול הסופי היחיד הוא ניתוח.

ניתוח קטרקט לכלבים

ניתוח קטרקט בכלבים, כמו בבני אדם, כולל הסרת העדשה העכורה וברוב המקרים החלפתה בעדשה תוך עינית מלאכותית לשיקום הראייה. רופאי עיניים וטרינרים משתמשים בטכניקה הנקראת phacoemulsification, המשתמשת בגלים קוליים כדי לשבור ולהסיר את הקטרקט, ולאחר מכן החדרת עדשה מלאכותית.

ההחלטה להמשיך בניתוח קטרקט צריכה לכלול דיונים מדוקדקים עם הווטרינר שלך, תוך התחשבות בגורמים כמו גיל הכלב, הבריאות הכללית והפוטנציאל לשיפור איכות החיים לאחר הניתוח. חשוב לציין שבעוד שהניתוח יכול לשפר את הראייה באופן משמעותי, ייתכן שהוא לא ישקם אותה לחלוטין, ולחלק מהכלבים עדיין יש ליקויי ראייה לאחר הניתוח.

טיפול לאחר ניתוח קטרקט אצל כלבים

לאחר הניתוח, כלבים בדרך כלל לובשים קולר מגן כדי למנוע מהם לשרוט או לשפשף את עיניהם. הם מקבלים גם טיפות עיניים אנטי דלקתיות ואנטיביוטיקה כדי למזער דלקת ולמנוע זיהום. נדרש מעקב צמוד, עם מספר פגישות מעקב הנחוצות כדי לעקוב אחר תהליך הריפוי ולתפוס כל סיבוך אפשרי מוקדם.

סיבוכים פוטנציאליים של קטרקט אצל כלבים

סיבוכים מניתוח קטרקט של כלבים יכולים לכלול קרע בקפסולת העדשה, היפרדות רשתית ודלקת או זיהום לאחר ניתוח. עם זאת, עם מנתחים מנוסים וטיפול מתאים לאחר הניתוח, הסיכון לסיבוכים אלו נמוך יחסית, ולרוב הכלבים יש פרוגנוזה טובה לאחר ניתוח קטרקט.

סיכום

קטרקט של כלבים יכול להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של הכלב, אבל עם אבחון וטיפול נכונים, כלבים רבים יכולים לקבל את הראייה שלהם מחדש או לשפר משמעותית. ניתוח קטרקט, אם כי לא ללא סיכונים, מהווה אופציה ריאלית עבור כלבים רבים עם קטרקט מתקדם. כמו תמיד, דיון עם הווטרינר שלך חיוני כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר עבור הצרכים והנסיבות הספציפיים של חיית המחמד שלך.

טיפול בכלב עם קטרקט יכול להיות מאתגר, אך עם ידע והבנה, בעלי כלבים יכולים למלא תפקיד חיוני בהבטחת המשך האושר והרווחה של חברם הפרוותי.

אלדד אטינגר

אלדד אטינגר

אלדר אטינגר - העורך הראשי של אתר אינטרנט לבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן