• מאי 9, 2024 8:44 am

סכיזופרניה

אלדד אטינגר

נכתב על ידי אלדד אטינגר

יונ 8, 2023

סכיזופרניה – מחלה מורכבת ולא מובנת

סכיזופרניה, הפרעת בריאות נפשית מורכבת, רבת פנים ולעתים קרובות אינה מובנת כהלכה, משפיעה על כ-1% מהאוכלוסייה העולמית. למרות שכיחותה, ההבנה הציבורית של סכיזופרניה נותרה רצופת תפיסות שגויות, המיוחסות במידה רבה לתיאורים לא מדויקים בתקשורת הפופולרית. הפרעה זו, המאופיינת בשיבושים בתהליכי חשיבה, תפיסות, היענות רגשית ואינטראקציות חברתיות, ראויה לחקירה מקיפה מעבר לסטריאוטיפים שלה.

הגורמים לסכיזופרניה: גנטיקה, סביבה ונוירולוגיה

הסיבות המדויקות לסכיזופרניה נותרו חמקמקות, ובכל זאת, רוב החוקרים מסכימים ששילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים ונוירולוגיים תורם להתפתחותה. לגנטיקה יש תפקיד משמעותי, כאשר אנשים שיש להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם סכיזופרניה חווים עלייה בסיכון פי עשרה. השפעות סביבתיות, כולל חשיפה טרום לידתית לזיהומים ויראליים או תת תזונה, וחוויות ילדות של טראומה, מהוות גם הן גורמי סיכון משמעותיים.

סוגי סכיזופרניה: צלילה עמוקה לתוך תת-הסוגים

לרוב, סכיזופרניה מסווגת לחמישה סוגים: פרנואידית, לא מאורגנת, קטטונית, לא מובחנת ושארית. כל תת-סוג מציג שילוב שונה של תסמינים, אך כולם נכללים בשלוש קטגוריות רחבות: חיובי, שלילי וקוגניטיבי.

תסמינים חיוביים של סכיזופרניה

תסמינים חיוביים המכונים ככאלה מכיוון שהם מוסיפים התנהגות חריגה לאישיותו של הפרט, כוללים הזיות, אשליות ודיבור או התנהגות לא מאורגנים. הזיות, לרוב שמיעתיות, כוללות חישה של דברים שאינם נוכחים, בעוד שאשליות כוללות אמונות מופרכות המוחזקות למרות ראיות הפוכות. דיבור או התנהגות לא מאורגנים יכולים לגרום לקושי בשמירה על שיחות קוהרנטיות או בביצוע משימות יומיומיות.

תסמינים שליליים של סכיזופרניה

תסמינים שליליים כוללים הפחתה או היעדר התנהגויות נורמליות. דוגמאות כוללות אנהדוניה (חוסר יכולת לחוות הנאה), השטחה רגשית (ירידה בכושר ההבעה הרגשי), אלוגיה (פרודוקטיביות מופחתת של דיבור) והתנערות (חוסר מוטיבציה להשתתף בהתנהגות מכוונת מטרה).

תסמינים קוגניטיביים

תסמינים קוגניטיביים אם כי פחות נצפים, פוגעים באופן משמעותי בתפקוד היומיומי של האדם. אלה כוללים קשיי מיקוד, בעיות זיכרון ובעיות בתפקוד ניהולי, כגון ארגון מחשבות וקבלת החלטות.

אבחון סכיזופרניה

אבחון סכיזופרניה כרוך בהערכה קלינית יסודית. בדרך כלל, פסיכיאטר יערוך הערכה פסיכיאטרית מקיפה, ישקול היסטוריה רפואית ומשפחתית, וישלול הפרעות בריאות נפשיות אחרות או מצבים רפואיים שעלולים לגרום לתסמינים דומים. חשוב לציין, ה-DSM-5 קובע שהתסמינים חייבים להימשך לפחות שישה חודשים, עם לפחות חודש אחד של תסמינים פעילים, כדי לאבחן סכיזופרניה.

סכיזופרניה היא מצב כרוני, ולמרות שכרגע אין תרופה, ניתן לטפל בה ביעילות בשילוב של טיפול תרופתי, פסיכותרפיה והתערבויות פסיכו-סוציאליות. תרופות אנטי-פסיכוטיות, הן מהדור הראשון (טיפוסית) והן מהדור השני (לא טיפוסית), משמשות לעתים קרובות לניהול תסמינים, אם כי יש להשתמש בהן בתבונה בשל תופעות הלוואי האפשריות שלהן.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הראה יעילות ניכרת בטיפול בסכיזופרניה, במיוחד בניהול הזיות ואשליות, שיפור התפקוד החברתי והפחתת הסיכון להישנות. באופן דומה, התערבויות פסיכו-סוציאליות כגון אימון במיומנויות חברתיות, שיקום מקצועי ותעסוקה נתמכת יכולות לשפר מאוד את איכות החיים של אלה שחיים עם סכיזופרניה.
עם זאת, למרות זמינותם של טיפולים אלו, סכיזופרניה מלווה לרוב בסטיגמה חברתית משמעותית, שעלולה להוביל לבידוד חברתי ולהרתיע אנשים מלבקש עזרה. חיוני להילחם בסטריאוטיפים השליליים ובתפיסות השגויות הללו לגבי סכיזופרניה כדי לקדם הבנה, חמלה ושילוב חברתי.

יתר על כן, סכיזופרניה מלווה לעתים קרובות במצבים המתרחשים במקביל כמו הפרעות שימוש בחומרים, הפרעות חרדה ודיכאון. מחלות נלוות אלו מחייבות גישת טיפול מקיפה ומשולבת המותאמת לצרכיו הייחודיים של הפרט.

מבחינת עתיד חקר הסכיזופרניה, הופעת הטכנולוגיות החדשות והתחום המתפתח של הגנומיקה טומנים בחובם הבטחה רבה. טכניקות למידת מכונה, למשל, יושמו כדי לנתח סריקות מוח כדי לחזות את הופעת סכיזופרניה בדיוק מבטיח. ההבנה הגוברת של היסודות הגנטיים של ההפרעה עשויה לסלול את הדרך לגישות טיפול מותאמות אישית, לשפר את היעילות ולהפחית את תופעות הלוואי של ההתערבויות הנוכחיות. המטרה הסופית של מאמצי המחקר החלוציים הללו היא להפוך סכיזופרניה ממצב מתיש לכל החיים להפרעה ניתנת לניהול, ואולי אפילו ניתנת למניעה.

אלדד אטינגר

אלדד אטינגר

אלדר אטינגר - העורך הראשי של אתר אינטרנט לבריאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן